Skip to content

A radical shift of scenery

(Panorama photo: Natasja Jovic)

Together with Janna Holmstedt, Anna Högberg and Johan Waerndt have I during 2008 been involved in a project were we collaborated with the Office of Regional Planning and Urban Transportation (RTK). The work was focusing on The new Regional Development Plan for the Stockholm Region.The pronounced ambition for RUFS 2010 is to create “The most attractive urban region in Europe”. The Stockholm-Mälar Region is located relatively far from the European center, but yet distinctly identifies itself with the European norm, seeking to compete with other European metropolitan regions in order to reach a position on the global market – attractive to visitors, foreign investors and the so-called creative class. Different strategies are employed to “put the region on the map”. This easily gets us into questioning: What do we mean with an “attractive” society? What does it imply to create a common identity? How do we look at the future?

After a period of research and involvement in the RUFS 2010 process, we presented the concept of a communicative platform to RTK. The aim was to offer “a radical shift of scenery” for the ones involved. The platform functioned as a stage for in-depth discussions during the important period of consideration and took place during the autumn 2008

The platform was situated in an apartment in Huddinge center, a suburb south of Stockholm. As a start we had the apartment painted black. In this black space workshops and discussions was held, white markers distributed. Black gives credit to “the black market” and “the black box” – i.e. a flight data recorder or the theatre space. During thirty days in September more than 200 leading politicians and regional stakeholders were invited to the apartment for discussions and workshops elaborating on the development of the Stockholm region and the future society. The apartment became a scene for performative action. At the same time the immaterial ideological production were left as traces on the interior surface. In the beginning was the black box empty, unwritten, but during the process it was slowly covered with notes and signs.

Find more info on the project in swedish here: Konstfrämjandet projekt